prijzen incl. btw

Materiaal

Ballonnen worden gemaakt van Latexrubber. Latex wordt gewonnen in de natuur door rubber van een rubberboom af te tappen (hevea Brailiensis) ook wel bekend als “huilende boom”. Latex betekent in principe: “Polymeer met rubber-elastische eigenschappen”. Om specifieke materiaaleigenschappen zoals sterkte en elasticiteit te verbeteren wordt latex bewerkt met een minimale hoeveelheid chemicaliën, welke toegestaan zijn volgens de speelgoedrichtlijn 2009/48 EC.

Personen met een latexallergie raden wij af ballonnen te gebruiken.

Latexballonnen zijn biologisch afbreekbaar, maar...

Na het opblazen van een ballon begint na ongeveer een uur het oxideren van het materiaal en in principe het afbraakproces. Voordat de ballon echter volledig is afgebroken gaat er een behoorlijke tijd overheen, te vergelijken met de trage afbraaktijd van een eikenblad. Denkt u daaraan als u besluit om ballonnen op te laten.

 

Gebruiksduur

De latexballonnen hebben het meest te lijden van warmte en directe zonnestralen. Op bijvoorbeeld warme zomerse dagen, zullen ballonnen welke buiten opgehangen worden, daarom sneller van kleur verbleken en sneller knappen. In een ruimte met een normale gemiddelde temperatuur (zonder veel (zon-) licht, houden de ballonnen hun luchtvulling in de regel meerdere weken, wanneer deze goed gevuld en afgesloten zijn.

 

Tip

Blaas de latexballonnen eerst op het maximale formaat op en laat daarna circa 10% ontsnappen. Hiermee wordt de oppervlakte van de ballon ontlast en gestabiliseerd. Blaas de ballon niet groter op dan het maximale ballonformaat, want dan kunnen deze snel knappen. Vooral hartballonnen zijn hier erg gevoelig voor!

Ballonnen zijn, volgens de nieuwste speelgoedrichtlijn niet geschikt voor kinderen beneden drie jaar. Toezicht door volwassenen is dan ook vereist.

 

Vullen met heliumgas

Alle latexballonnen die wij leveren kunnen met heliumgas gevuld worden, met uitzondering van vormballonnen (voor het maken van figuren), waterballonnen en ballonnen kleiner dan 20 cm (te weinig inhoud om te kunnen stijgen).

Heliumgas is een natuurlijk edelgas, onbrandbaar, niet explosief en niet giftig en maakt deel uit van onze atmosfeer. De zweeftijd van een met helium gevulde ballon is, bij gunstige omstandigheden, maximaal 12 uur. Meestal is dit echter niet haalbaar. Wij hanteren onderstaande tabel als richtlijn. Hierbij gaan wij uit van gemiddelde zweeftijden gemeten in een gesloten ruimte op kamertemperatuur.

Gemiddelde zweeftijd van een ballon onder gunstige omstandigheden:

Rond latex 9 inch / 23 cm doorsnede ± 6 tot 8 uur

Rond latex 11 inch / 28 cm doorsnede ± 10 tot 14 uur

Rond latex 14 inch / 35 cm doorsnede ± 12 tot 18 uur

Rond latex 32 inch / 80 cm doorsnede ± 16 tot 24 uur

Rond latex 39 inch / 100 cm doorsnede ± 24 tot 36 uur

De uiteindelijke zweeftijd van een ballon hangt af van de maat van de ballon en de omgevingscondities. Vooral weersomstandigheden (zon, regen, wind) hebben onvermijdelijk invloed op de levensduur en zweeftijd van een ballon.

Wij raden u aan de ballonnen zo kort mogelijk voor gebruik te vullen.